Fodervärd

Ibland så letar vi efter fodervärdar...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Att vara fodervärd åt en katt från Animus Tassar:

 

Jag ser långsiktigt på mitt avelsarbete och strävar efter att få fram så rastypiska och friska linjer som möjligt. När det föds riktigt lovande kattungar så vill jag gärna ha en chans att använda några av dessa till min fortsatta avel, om de passerar alla hälsotester u.a.

 

Jag har tyvärr ingen möjlighet att spara dessa kattungar hemma hos mig och det är där fodervärden kommer in i bilden.

 

En foderkatt är inte en gratiskatt, det innebär minst sagt en hel del jobb. Att vara fodervärd åt en katt från Animus Tassar innebär att katten bor hos fodervärden, men jag äger katten under en bestämd tidsperiod. Efter x antal kullar eller senast när tidsperioden går ut, övergår katten utan kostnad i fodervärdens ägo (kastrerad).

 

Det är mycket viktigt att skriva ett detaljerat fodervärdsavtal och noga gå igenom vad det innebär att ha hand om en katt på foder. Det är vitalt att i förhand vara helt överens om hur kniviga situationer som kan uppstå ska lösas, samt ha detta nedskrivet på papper, en grundläggande trygghet för både mig och fodervärden. Att vara fodervärd innebär en hel del förpliktelser, samt även rättigheter, som finns reglerade i det fodervärdsavtal som skrivs. Nedan tar jag upp några av dessa punkter.

 

Så länge fodervärden håller sig till vad vi kommit överens om i avtalet, (exempelvis; att inte låta katten träffa andra fertila katter), har jag inte rätt att ta tillbaka katten innan tiden har löpt ut, dvs fodervärden behöver inte vara rädd för att ”förlora” sin katt.

 

Så länge som jag är ägare till katten står jag för kattens alla försäkringar och samtliga kostnader som uppstår på grund av avel och utställning.

 

Fodervärden betalar ”vardagskostnader” som mat, sand, leksaker samt veterinärkostnader upp till självrisken om inte besöket har med avel och utställning att göra. Jag testar mina avelskatter för att se till att de är fria från sjukdomar. För att testerna ska vara aktuella, får katterna inte träffa otestade katter.

 

Kattungarna är mitt ansvar. En hona får normalt sin kull hos fodervärden. En kattkull innebär mycket jobb och det är en förutsättning att den som är intresserad av att vara fodervärd är engagerad och tycker det är roligt. Fodervärden får alltså räkna med att jag kommer och hälsar på regelbundet under kattungarnas uppväxt. Fodervärden måste dock vara beredd på att passa/ev ta semester de dagar då födseln är planerad.

 

Om du efter att ha läst ovanstående information fortfarande är intresserad och vill veta mer om vad det skulle innebära att bli fodervärd åt en katt från Animus Tassar, får du gärna skicka ett mail för en förutsättningslös diskussion!

 

Detta är ENDAST möjligt för personer som bor i Sverige!