Om Rasen

”Nallebjörnen”

 

Brittiskt korthår

Britten, är en massiv katt med en knubbig kropp och korta kraftiga ben. Britten är ganska stor och tung och utvecklas därför långsamt. Den är färdig utvecklad först vid 3-4 års ålder Brittens temperament och nallebjörnsliknande utseende har gjort den till den populäraste korthårsrasen i Sverige.

 

Kropp och huvud

Först syns ett runt och brett huvud med de karaktäristiska kindpåsarna som ger det nallebjörnsliknande utseendet, med små och lätt rundade öron som sitter brett isär. Kroppen är knubbig med korta, kraftiga ben vilka avslutas med fasta, runda tassar som den tar sig lekfullt och nyfiket fram på. Avslutningsvis en kort och tjock svans med lätt rundad svanstipp.

 

Ögon

Hos de flesta färgvarianter ska ögonfärgen vara orange eller kopparfärgad, till undantagen hör de silver- och goldenfärgade katterna som ska ha gröna ögon. Colorpointbritterna, ”de siamesmaskade” har blå ögon.

 

Päls

Den korta, täta, plyschliknande pälsen finns i ett stort antal färgvarianter. De kan vara enfärgade, vitfläckiga eller mönstrade. De olika mönstren är tigré (randig), tabby (marmorerad) eller spotted (prickig). Honkatterna kan även vara sköldpaddsfärgade. Nyligen har även colourpointbritterna blivit godkända i olika maskfärger.

 

Temperament

Britten är en vänlig och tillgiven familjekatt. Som vuxen är den ganska stillsam vilket många uppskattar. En lättskött och godmodig katt som visar stor tillgivenhet till de sina.

 

(info tagen ifrån Brittringen)